Waterbestendigheid
Waterdichtheid is eigenlijk de verkeerde term, want geen enkel horloge is absoluut waterdicht. De officiële term is "waterbestendigheid" of "waterresistant" en wordt aangeduid met de termen Bar (luchtdruk), ATM (atmosfeer) of meter.
Waterdichtheid is een momentopname. Zorg er om te beginnen voor dat uw horloge bij elke aanraking met water de kroon (het knopje om de tijd goed te zetten) goed afgesloten is. Draai niet aan de kroon of drukkers wanneer uw horloge zich onder water bevindt.
Op de achterkant van uw horloge kunt u zien in welke mate uw horloge water resistant is.
Heeft het horlogemerk enkel “Water Resistant” vermeld staan op de wijzerplaat of op de achterkant van het horloge? Ga er dan vanuit dat uw horloge 3 bar (= 3 ATM, = 30 meter) waterdicht is. Maar neem het aantal meters niet letterlijk!
Niet waterdicht:
Als ‘water resistant’ niet vermeld staat op de achterdeksel, dan is uw horloge niet waterdicht en mag het niet in aanraking komen met water.
3bar
Uw horloge is zo ontworpen dat het maximaal 3 bar aanraking met water kan verdragen zoals spat- en regenwater of transpiratievocht. Het horloge kan echter niet worden gedragen tijdens het zwemmen of duiken.
5bar
Uw horloge is zo gemaakt dat u het kunt dragen tijdens het douchen, zeilen en zwemmen.
10bar
Uw horloge is bestand tegen maximaal 10 bar en kan het gedragen worden tijdens het zwemmen.
20bar
Uw horloge is gemaakt voor zwemmen, watersporten, snorkelen, duiken van duikplank en ondiep duiken. Voor scuba diving heeft u een speciaal duikershorloge nodig.
100 bar
Gemaakt voor diepzeeduiken. Om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert, zijn sommige horloges uitgevoerd met een ‘heliumventiel’. Een heliumventiel beschermt een duikhorloge tegen schade door overdruk. Professionele duikers ademen in drukkamers een speciaal ademgasmengsel met helium in. De zeer kleine heliumatomen dringen door de afdichting het horloge binnen. Het ingesloten helium staat daardoor onder hoge druk. Het kan ervoor zorgen dat het horlogeglas uit de behuizing breekt als de duiker terugkeert naar een normale drukverhouding. Het ventiel zorgt voor een compensatie van de druk. Het werkt automatisch, of wordt met de hand bediend.
Tips om horloge waterdichtheid te behouden
1. Probeer contact met chemicaliën, zoals haarlak, parfum, chloor en alcohol te voorkomen.
2. Voorkom flinke temperatuurverschillen die kunnen ontstaan bij contact met hitte, zoals van heet water, sauna, haardroger of veel zon.
Er zitten namelijk diverse (rubberen) pakkingen in uw horloge, bij de deksel, het glas, de kroon en de drukkers. Na verloop van tijd en bijvoorbeeld door snelle temperatuurverschillen kan de kwaliteit van deze pakkingen afnemen.
3. Na contact met zout water, z.s.m. afspoelen met zoet water en droog maken met een doek. Zout water en zand kunnen het metaal aantasten en de eventueel aanwezige bezel doen vastlopen.
4. Controleer of het horlogeglas niet diep is gekrast.
5. Laat uw waterdichte horloge iedere keer nadat het open is geweest (bijvoorbeeld na het wisselen van de batterij) testen op waterdichtheid.
6. U kunt overwegen om uw horloge altijd periodiek te laten controleren bij een officiële merkdealer of ervaren horlogemaker. Hier zijn meestal wel kosten aan verbonden.